Rezultatele Concursului Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice, ediția a XIV-a


Cea de-a doua zi a Salonului Internațional de Vinuri VINVEST 2019 a debutat la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara cu decernarea premiilor acordate celor mai bune vinuri, câștigătoare ale Concursului Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice, ediția a XIV-a. Din cele 100 de probe înscrise de cei 24 de producători au primit marea medalie de aur următoarele:

  1. Categoria Vinuri Albe: Crama Gabai, cu soiul Sauvignon Blanc, din anul 2018
  2. Categoria Vinuri Rozé: Crama Hamangia Ataman, cu soiul Cabernet Sauvignon, din anul 2018
  3. Categoria Vinuri Roșii: Crama Lacerta, cu soiul Merlot, din anul 2015
  4. Categoria Distilate: VINCON Romania, cu vinars Miorița, 25 de ani.

Conform regulamentului Organizației Internaționale a Viei și Vinului, la 100 de probe se pot acorda 30% medalii, adică un maximum de 30 de medalii. Pe lângă cele 4 mari medalii de aur, au fost acordate 17 medalii de aur și 9 medalii de argint, astfel:

  1. Categoria Vinuri Albe: 6 medalii de aur, 4 medalii de argint
  2. Categoria Vinuri Rosé: 2 medalii de aur, 3 medalii de argint
  3. Categoria Vinuri Roşii: 7 medalii de aur, o medalie de argint.
  4. Categoria Distilate: o medalie de aur
  5. Categoria Vinuri Efervescente: o medalie de aur, o medalie de argint.

Lista completă a vinurilor medaliate este aici.

Concursul a fost organizat în baza unui regulament în conformitate cu cerințele Organizației Internaționale a Viei și Vinificației (OIV), a fost prezidat de prof.dr. Arina Antoce (expert OIV), întreg juriul fiind alcătuit din specialiști titrați în domeniu, selectați pe baza performanțelor și participării în concursuri anterioare: prof.univ.dr. Ioan NAMOLOSANU (membru de onoare ADAR), membrii juriului: Mihai BANITA, Cristian TUDOR, Florin VOLOACA, Dorel POPA, Ovidiu TITA, Dumitru ROSU, George CRĂCIUNESCU, și George COJOCARU (secretariat). Compartimentul de secretizare a fost asigurat de: Gabriela ARION, Adriana NĂMOLOȘANU, Delia STATESCU. Vinurile medaliate au putut fi degustate în cadrul unei acțiuni speciale, adresată profesioniștilor, ce a avut loc sâmbătă, 20 aprilie, ora 13.00. O delegație din Ungaria de 12 persoane, din cadrul Asociației Femeilor Specializate în Degustarea Vinului, din Szeged.